Κοινωνική Αλυσίδα#2 – Τη καλλίστη

Καλησπέρα φίλοι μου. Εύχομαι να είστε καλά όλοι. Σήμερα ανταποκρίνομαι ξανά στο κάλεσμα της Πέτρας μας:

Με αφορμή την ανάρτηση Εσύ γνωρίζεις τι είναι το σίσα; θα παρακαλούσα όσες φίλες κι όσους φίλους θελήσετε να προβάλλετε στα blog σας ένα θέμα κοινωνικό ή ένα κοινωνικό φαινόμενο που έπεσε στην αντίληψη σας ή ακόμα και μια κοινωνική προσφορά (πχ ένα μπαζάρ, μια εθελοντική εργασία κλπ). Όποιοι ενδιαφέρεστε, δηλώστε την συμμετοχή σας. Με γενικό τίτλο «κοινωνική αλυσίδα» 

(πχ: «κοινωνική αλυσίδα: εσύ γνωρίζεις τι είναι το σίσα;») ας ευαισθητοποιηθούμε μαζικά σε κοινωνικό επίπεδο. Άλλωστε όταν πλησιάζουν οι γιορτές, 
όλοι μας λίγο-πολύ, νιώθουμε την ανάγκη να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια, με οποιονδήποτε τρόπο.
Πριν λίγα χρόνια για μια εργασία, έκανα μια έρευνα πάνω στο θέμα που θα σας αναπτύξω παρακάτω. Σκοπός δεν ήταν να πάρω μια θέση αλλά να καταγράψω όσο πιο αντικειμενικά γινόταν πως είχε η κατάσταση και από τις δυο πλευρές. Κι από εκείνους που συμφωνούσαν κι από εκείνους που διαφωνούσαν με το θέμα των παιδικών καλλιστείων στην Αμερική. Ταυτόχρονα αναφέρθηκα και σε ένα ακόμα ριάλιτι που ξεκίνησε καθώς ένα μικρό κορίτσι που συμμετείχε σε αυτά τα καλλιστεία, έγινε η αφορμή να γυριστεί η ζωή της σε ριάλιτι.
Η Alana Thompson, ή αλλιώς γνωστή στην Αμερική ως Honey Boo Boo, έγινε ευρέως γνωστή στο κοινό μέσα από την συμμετοχή της στο ριάλιτι Toddlers and Tiaras. Η μόλις εφτάχρονη τότε υποψήφια παιδικών καλλιστείων, μετράει ήδη πολλές συμμετοχές καθώς και διακρίσεις σε αυτά.
Στο συγκεκριμένο ριάλιτι παίρνουν μέρος παιδιά διαφόρων ηλικιών, από ημερών έως κι ενήλικες. Έχουν υπάρξει κατά καιρούς ποικίλες αντιδράσεις κι αντικρουόμενες. Από τη μια είναι οι φανατικοί υποστηρικτές. Κατά κύριο λόγο οι γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους εμφανίζονται τις περισσότερες φορές πολύ αφοσιωμένοι στο στόχο τους να κερδίσει το δικό τους το παιδί. Ξοδεύουν αμέτρητα δολάρια για τα ρούχα τους, τον καλλωπισμό τους που περιλαμβάνει κομμωτήρια, αισθητικούς, μανικιούρ, πεντικιούρ, μοδίστρες και σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και μπότοξ.

 
Οι γονείς θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία ευεργετεί τα παιδιά τους ως προς το γεγονός ότι συμβάλλει στην ανάδειξη της προσωπικότητάς τους, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ τους.
Φανατικοί υποστηρικτές είναι και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών που χαρίζουν απίστευτα νούμερα τηλεθέασης στο ριάλιτι παιδικών καλλιστείων.
Στον αντίποδα βρίσκονται από την άλλη φανατικοί που κατακρίνουν και το ριάλιτι σαν ιδέα και τους γονείς των παιδιών. Ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι ακόμα και πολλοί γονείς επιρρίπτουν ευθύνες κι ισχυρίζονται ότι τέτοιου είδους ριάλιτι είναι ψυχοφθόρα για τα παιδιά και κατηγορούν τους ίδιους τους γονείς ότι εκμεταλλεύονται τα παιδιά τους για δική τους προβολή και τα υποβάλλουν σε εξαντλητικές δίαιτες και πολύωρες πρόβες με σκοπό την νίκη.
Μείζον ζήτημα στην αντίρρηση για το ριάλιτι είναι και το γεγονός ότι στα καλλιστεία τα παιδιά χρησιμοποιούν επαγγελματικό μακιγιάζ και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν κατηγορίες που τα παιδιά πρέπει να εμφανιστούν ημίγυμνα ή ελαφρώς ενδεδυμένα κι αυτό σύμφωνα με τους πολέμιους εγείρει το κοινό αίσθημα όσον αφορά την προφύλαξη των παιδιών από επιτήδειους και παιδόφιλους.
        
Η Alana Thompson είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις των παιδιών που με τη συμμετοχή τους στο ριάλιτι παιδικών καλλιστείων, από την πρώτη στιγμή κίνησε την περιέργεια του αμερικανικού κοινού με την έντονη προσωπικότητά της αλλά και την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά της μητέρας της, June Shannon ή Mama.    
        
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η εννιάχρονη πλέον Alana Thompson, απέκτησε δικό της ριάλιτι σε αμερικανικό κανάλι που δείχνει την καθημερινότητά της και της οικογένειάς της πάντα σε σχέση με την προετοιμασία της και τη συμμετοχή της στα παιδικά καλλιστεία.
Το ριάλιτι ονομάζεται Here comes Honey Boo Boo child, ένα χαϊδευτικό που της έχει δώσει η μητέρα της κάθε φορά που διαγωνίζεται.
Η οικογένεια της Alana Thompson ζει στην πόλη Mclntyre στην πολιτεία της Georgia. Αποτελείται από την μητέρα της June Shannon ή Mama, τον πατέρα της Mike Thompson ή Sugar bear, και τις τρεις αδερφές της από διαφορετικούς πατεράδες Lauryn Shannon ή Pumpkin, Anna Shannon ή Chickadee και Jessica Shannon ή Chubbs.
Από την αρχή της προβολής του το ριάλιτι απέκτησε εκατομμύρια ένθερμους θαυμαστές αλλά και πολυάριθμο κοινό που το κατέκρινε. Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι δείχνει μια τυπική Αμερικάνικη οικογένεια του Νότου που πάνω από όλα είναι αυθεντική στην συμπεριφορά της χωρίς υποκριτικές ευπρέπειες. Η οικογένεια στηρίζει και βοηθάει την Alana Thompson στην συμμετοχή της στα καλλιστεία και το αμερικανικό κοινό βλέπει στην εννιάχρονη μια αξιολάτρευτη προσωπικότητα.

Το ριάλιτι έχει δεχτεί όμως και πολλές αρνητικές κριτικές καθώς θεωρείται προσβλητικό κι ότι οι γονείς της Alana Thompson εκμεταλλεύονται την απήχηση της κόρης τους και την δημοτικότητά της. Υπήρξαν φορές που παρενέβη η πρόνοια λόγω καταγγελίας για παιδική εκμετάλλευση και κακοποίηση καθώς σε κάποια επεισόδια του δημοφιλούς ριάλιτι η μητέρα της εννιάχρονης της έδωσε να πιει για να έχει ενέργεια ισοτονικά ποτά που την κάνανε υπερκινητική, και σε ένα επεισόδιο η Alana Thompson χόρεψε ημίγυμνη στο τραπέζι ενός μπαρ όταν πήγε μαζί με τους γονείς της.
Η μητέρα της υποστήριξε ότι το κοκτέιλ ισοτονικών ποτών το έδωσε για να έχει περισσότερες αντοχές για τις πρόβες και το γεγονός ότι η κόρη της χόρεψε ημίγυμνη σε μπαρ απλά την κάνει ζωηρή και χαριτωμένη.
Πολλοί είναι επίσης και εκείνοι που διαφωνούν με την προβολή του ριάλιτι καθώς δείχνει, σύμφωνα με την άποψή τους, λάθος οικογενειακά πρότυπα στο αμερικανικό κοινό αφού η June Shannon έχει τέσσερα παιδιά από διαφορετικούς άνδρες κι η δεκαεφτάχρονη κόρη της γέννησε κατά την διάρκεια του ριάλιτι όντας ανύπαντρη. Η μητέρα μέχρι πριν λίγο καιρό υποστήριζε ότι είναι ερωτευμένη με τον πατέρα της επτάχρονης και δεν είναι όνειρο της να παντρευτεί αλλά αρχές του καλοκαιριού του 2013 τελέστηκε ο γάμος τους. Όσον αφορά το γεγονός της εγκυμοσύνης της κόρης της, που είναι στην Αμερική μείζον ζήτημα η εφηβική εγκυμοσύνη, θεώρησε ότι ήταν καθήκον της να στηρίξει και να βοηθήσει την κόρη της αφού ο πατέρας του παιδιού εξαφανίστηκε και τονίζει το γεγονός ότι η οικογένειά της δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πρότυπο ή παράδειγμα προς αποφυγή. Η οικογένειά της στηρίζει κι αγαπά τα μέλη της για αυτό που είναι.
Πλέον η Alana έχει σταματήσει τις συμμετοχές στα παιδικά καλλιστεία, αλλά το δικό της ριάλιτι ακόμα συνεχίζεται προβάλλοντας στιγμές από την καθημερινότητά της και της οικογένειάς της. Στα πρόσφατα επεισόδια που μεταδόθηκαν η μεγάλη της αδερφή έχει παντρευτεί κι έχει μετακομίσει σε άλλη πολιτεία.
Προσωπικά θεωρώ, επειδή έχω παρακολουθήσει βίντεο κι από τα δυο ριάλιτι, ότι και να είχε ξεκινήσει όλος αυτός ο βραχνάς με «αγνούς» σκοπούς κάπου στην πορεία χάθηκε η μπάλα, λόγω τηλεθέασης θέτε, λόγω υπέρμετρης προβολής κι ανικανότητας να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές της… Σημασία έχει ότι οι απόψεις είναι κυριολεκτικά μοιρασμένες στα δυο στην Αμερική. Συν του ότι ολόκληρη βιομηχανία ομορφιάς και προβολής έχει βασιστεί στην ανάδειξη όλων αυτών των μικρών παιδιών.. Δηλαδή ο τζίρος που παίζεται είναι απίστευτος..  Οπότε όλοι μαζί σέρνουν τον χορό…
Αυτά και περαστικά μας… Γενικά…
Advertisements

14 thoughts on “Κοινωνική Αλυσίδα#2 – Τη καλλίστη

 1. Τίθεμαι κάθετα και οριζόντια εναντίον κάθε τέτοιας προβολής , δραστηριότητας και εκμετάλλευσης ανήλικου παιδιού! Και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί τα παιδιά μας μεγαλώνοντας γίνονται προβληματικοί ενήλικες με διαλυμένες ζωές.
  Μαρλέν μου έξοχη επιλογή! Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε ακόμα τέτοιου είδους realities αλλά να μου το θυμηθείς μια μέρα θα χτυπήσει και την πόρτα μας!
  Φιλιά! ♥

 2. Ε αφού είναι δοκιμασμένη τηλεοπτική συνταγή στις ΗΠΑ θαρρώ ότι …άργησε να εμφανιστεί στην Ελλάδα από τα ….πολιτισμένα ευαγή ιδρύματα της τηλεόρασης…
  Το να ξεπουλάς τα ίδια σου τα παιδιά και να εκπορνεύεις τις αξίες και το στυλ τους δεν νομίζω να διαφέρει από την παιδεραστεία.
  Καλό βράδυ Μαριλένα.

 3. Άγρια παιδική κακοποίηση. Kι ας του βάζουν όποια ετικέτα θέλουν. Είναι βιαστές παιδικών ψυχών.
  Το αμερικάνικο όνειρο, αποτυπωμένο με απόλυτη ακρίβεια στην οικογενειακή φωτογραφία των Thompson. Δεν χρειάζονται σχόλια και λεζάντες από κάτω. Αρκεί να δεις αυτά τα άδεια βλέμματα…
  Με το καλό να έρθει και στο προτεκτοράτο μας. Κι εδώ τα ψώνια -δόξα τω Θεώ- αφθονούν.
  Α ρε Μαριλένα μου…

 4. Αλήθεια έχω δει και διαβάσει και εγώ πολλά μα το θεωρώ αδιανόητο ένα παιδί να προβάλλεται με αυτό τον τρόπο !!!! Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σαν παιδιά και όχι σαν κούκλες επίδειξης!!!
  Φιλάκια Μαριλένα μου

 5. Α, μην ακούς την άλλη…μισή Αμερική τι λέει. Οι περισσότεροι (άνθρωποι εννοώ, όχι απαραίτητα Αμερικανοί) τα βλέπουν αυτά κι ας ισχυρίζονται μετά ότι «δεν βλέπουν τηλεόραση και τι είναι αυτά τα πράγματα»!… Στο θέμα μας τώρα: από τις φωτογραφίες και μόνο, μυρίζει έγκλημα! Αυτά τα κοριτσάκια (ή και αγοράκια) με μαθηματική ακρίβεια καταλήγουν στην πορνεία ή στα ναρκωτικά ή ακόμα «ιδανικότερα» και στα δυο. Εδώ πια μιλάμε για προ-βλημα-τικούς γονείς, αλλά αυτά στην Αμερική (όπως και στη χώρα μας άλλωστε) είναι ψιλά γράμματα. Καλημέρα κουκλί μου και σε ευχαριστώ και πάλι 😉

 6. Δεν είμαι ειδήμων, μια μάνα είμαι μόνο και κατά την ταπεινή μου άποψη αυτοί δεν είναι γονείς, είναι εγκληματίες.
  Ούσα σοκαρισμένη με το θέμα, εύχομαι ένα ήσυχο βράδυ…

 7. Μέγιστη κακοποίηση! Κανονικά όλοι είναι για φυλακή και γονείς και παραγωγοί και το κανάλι!!!! Όλα για το γαμημένο το χρήμα.. όλα! Κοπρόσκυλα! Πού να δεις και μια κατασκήνωση για πιτσιρίκια που τα πάνε εκεί και τα ντύνουν σαν τραβέλια και τα βάζουν να κάνουν πασαρέλα για να εξοικειωθούν λέει με την ουδετερότητα, να μην είναι ούτε αγόρια ούτε κορίτσια… αχ άμα το βρω θα στο δείξω!

  Δεν πάει καλά ο κόσμος… δεν πάει..
  Πφφφφ Καλημέρες κορίτσι μου..!!!

  Πάλι με ζορίζει στα σχόλια το wordpress. Σου είχα γράψει κάτι και για το ποίημα και δε το στελνε….

 8. Δεν ξερω αν αυτοι οι γονεις βαζουν τα πιαδια τους να κανουν αυτά που δεν μπορεσαν να κανουν εκεινοι τα δικα τους ονειρα περναν μεσα απο τα παιδια τους..αλλα εκεινα δυστηχώς παυουν απο τα παιδικα τους χρονια να είναι παιδια Μαριλενα μου…μηπως κατι αναλωγο γιενται και στην ελληνικη τηλεοταση με το σοου που τραγουδαν παιδια;…..δεν ξερω αν είναι το ιδιο πραγμα …η προβολη παντως των παιδιών απο τα μέσα μαζικης ενημερωσης .. δεν πρέπει να γινεται…..ειμαι αρνιτικη στο θεμα… !!! φλί..

 9. Και μόνο που είδα τα παιδιά ντυμένα έτσι έπαθα σοκ…δεν ξέρω σε ποιους αρέσει να βλέπουν τέτοιο θέαμα…υπάρχουν και πολλοί παιδεραστές εκεί έξω βέβαια, αλλά και άλλοι ανώμαλοι…απλά τραγικό!
  Διάβασα και για μπότοξ μεταξύ άλλων αισχρών…απορώ που όλοι αυτοί δεν είναι μέσα για κακοποίηση ανηλίκων….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s