En[Syn]aesthesis / Anna Vera

Καλημέρα σε όλους και καλή βδομάδα να έχουμε!!  Γι αυτές τις μέρες θα ήθελα να προτείνω στους φίλους που ζουν στην Αθήνα, μια ιδιαίτερη έκθεση του συγγραφέα και φωτογράφου Χρήστου Χρυσόπουλου, που υπήρξε καθηγητής μου στην δημιουργική γραφή στα σεμινάρια του ΕΚΕΒΙ.

Η έκθεση του Χρήστου με τον τίτλο En[Syn]aesthesis / Anna Vera,  θα λάβει χώρα στο Δημοτικό θέατρο του Πειραιά μες στην βδομάδα που διανύουμε, τα εγκαίνια θα γίνουν στις 22/10. Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά η σκέψη του δημιουργού καθώς και πληροφορίες σχετικά με την έκθεση. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία κι ανυπομονώ να δω κι από κοντά την έμπνευσή του!! 

 

Χρήστος Χρυσόπουλος
En[Syn]aesthesis / Anna Vera 
Υποσκήνιο  Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Λ. Ηρ. Πολυτεχνείου 34, Πειραιά
τηλ 210 4143 310 /320
22 Οκτωβρίου 2015 – 3 Ιανουαρίου 2016
Εγκατάσταση (Φωτογραφικό αρχείο, κείμενο, ήχος)

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 /  6.00 μ.μ.
Δευτέρα με Κυριακή πλην Τρίτης.
Ώρες επίσκεψης: 18.00 – 20.30 
Εισιτήριο: 2 ευρώ, άνεργοι δωρεάν
Kάθε Δευτέρα η έκθεση είναι επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο

 

«Πριν από μερικά χρόνια έζησα για λίγο σε ένα παράξενα σκοτεινό σπίτι στην Ουγγαρία. Επισκέπτης στον ίδιο χώρο όπου είχε ξοδευτεί μια άλλη ζωή. Ονομαζόταν Άννα Βέρα και βρήκα μερικές φωτογραφίες της αφημένες σε ένα συρτάρι. Ερήμην της, μετά τον θάνατό της, μου είχε προσφέρει τη φιλοξενία εκείνη που μόνο οι απόντες μπορούν να προσφέρουν. Επιστρέφοντας από εκεί, έφερα μαζί μου κάποιες εικόνες και τους ήχους μερκών παράξενων λέξεων. Ένα είδος σουβενίρ. Όπως το όνομα Άννα Βέρα, που είναι την ίδια στιγμή γνωστό και άγνωστο. Καιρός να ανταποδώσω τη φιλοξενία στην Άννα Βέρα. Καιρός να επινοήσω τη δική της ζωή». Χρήστος Χρυσόπουλος

 

 

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος τοποθετεί στο υποσκήνιο του ΔΘΠ, μια εγκατάσταση-βιογραφία ξεδιπλώνοντας μια κατοπτρική μυθοπλασία κάτω από την επιφάνεια της σκηνικής δράσης. Συμπλέκοντας στοιχεία της δικής του προσωπικής μνήμης με την ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας που γνώρισε σε ένα ταξίδι, ο Χρυσόπουλος προσεγγίζει τη διεργασία της ενσυναίσθησης: με ποιον τρόπο κατασκευάζουμε τον αληθινό εαυτό μας προσομοιώνοντας διαρκώς τον άλλον.

Σε μια εποχή κατά την οποία η προσοχή μας (ακόμα και στο πεδίο των τεχνών) μοιάζει να υπόκειται στην καθηλωτική ισχύ της επικαιρότητας, η επιλογή του Χρήστου Χρυσόπουλου να μας παρουσιάσει μια έκθεση / βιογραφία που παίρνει απόσταση (χρονική, γεωγραφική, θεματική) από την τρέχουσα συγκυρία, αποτελεί μια αντίδραση στην διχαστική θεματική της κρίσης και μας επιστρέφει στη συνείδηση των πρωταρχικών συστατικών της ανθρώπινης συλλογικότητας: τη μνήμη, την απώλεια, τη λήθη και την αναγνώριση της δυνατότητας να συνδεθούμε με τον άλλον.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 /  6.00 μ.μ.

• Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στον 8μμ ο Γάλλος μουσικός Thierry Jolif θα αυτοσχεδιάσει εντός της εκθέσης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

• Finnishage: Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 στις 8μ.μ. ο Χρήστος Χρυσόπουλος θα διαβάσει ενός της έκθεσης, τα κείμενα του βιβλίου «Άννα Βέρα».

Ξεναγήσεις από τον Χρήστο Χρυσόπουλο θα πραγματοποιηθούν σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης.

Η έκθεση συνοδεύεται από το βιβλίο / λεύκωμα «Άννα Βέρα» το οποίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και στο ΔΘΠ.

 

 

Βιογραφικό

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος (1968) έχει εκδώσει 14 βιβλία, ασχολείται με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας (πεζογραφία, δοκίμιο, χρονικό), με τη θεωρία και με τη φωτογραφία. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008) και με τα γαλλικά βραβεία Prix Laure Bataillon (2014) και Prix Ravachol (2013). Το 2015 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (ECP) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συγγραφέων (SEUA), καθώς και fellow του διάσημου Iowa Writer’s Program (IWP). To 2014, το Γαλλo-Γερμανικό κανάλι ARTE του αφιέρωσε ένα ωριαίο τηλεοπτικό πορτρέτο. Έχει συνεργαστεί με πολλούς performers και εικαστικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τα βιβλία του κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε δώδεκα γλώσσες.

Ατομικές Εκθέσεις
• Disjunction / Η συνείδηση του πλάνητα (Αθήνα: ArtWall Gallery)
• My mother’s Silence (Αθήνα: Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Άμφισσα: The Symptom Projects-Οικία Δελμούζου).
• Disjunction (Μασσαλία: MucEM, Παρίσι: Galerie Desmos).
• Encounters (Ρέικιαβικ: Contemporary Art Museum – με την Diane Neumaier).
• The Black Dress (Νιου Τζέρσεϊ: RCIPP – με την Diane Neumaier).
• Idiolexicon (Πράγα: The centre for metamedia).   (πηγή)

 

14 σκέψεις σχετικά με το “En[Syn]aesthesis / Anna Vera

 1. Όντως ιδιαίτερη έκθεση, φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η θεματική και η προσέγγισή του! Κρίμα που δεν μπορώ να τη δω. Για κάτι τέτοια (και μόνο) θα ήθελα να έμενα Αθήνα – δε θα ήξερα πού να πρωτοπάω!
  Φιλιά πολλά, Μαριλένα μου και καλή επιτυχία να έχει!

  Μου αρέσει!

 2. Μαριλένα πραγματικά ενδιαφέρον. Ειδικά η ατμόσφαιρα που κουβαλάει το σπίτι που αναφέρεται ο ζωγράφος σκεπασμένη με μυστήριο.
  Ευχαριστούμε για την πρόταση. Μακάρι να είμαστε γεμάτοι από ανάλογες εκδηλώσεις τέχνης.
  Καλή σου συνέχεια.

  Μου αρέσει!

 3. Καλή σου και όμορφη μέρα αγαπητή μου Μαριλένα.
  Λυπάμαι που η απόσταση που με χωρίζει από την πατρίδα δεν μου επιτρέπι να είμαι εκεί και να θαυμάσω το έργο του κ. Χρυσόπουλου.
  Εύχομαι να έχει καλή επιτυχία.

  Μου αρέσει!

 4. Καλησπέρα γλυκιά μου Μαριλένα! 🙂
  Καλή επιτυχία στην έκθεση του καθηγητή σου κ. Χρυσόπουλο!
  Μου άρεσε η σκέψη του γύρω από την έκθεση.. μακάρι να ήμουν Αθήνα για να την επισκεφθώ! Θα την κοινοποιήσω 😉
  Να είσαι καλά!
  Πολλά φιλιά!

  Μου αρέσει!

 5. Καλή επιτυχία στον καθηγητή σου!! Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!!
  Αν ήταν στο κέντρο θα ερχόμουν σίγουρα για να σε γνωρίσω κι από κοντά, ο Πειραιάς όμως είναι ολόκληρο ταξίδι για μενα!
  Καλό βράδυ φιλάκια πολλά!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s